15 Eylül, 2022

BEKLEME SÜRESİ ASLA ÖNGÖRÜLEMEYEN PERİMENOPOZ YARDIM HATTINI ARADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ (Yayına Hazırlayan: Kathryn Baecht)

Perimenopoz yardım hattını aradığınız için teşekkür ederiz. Telefon hatlarımız beklenmedik yoğunluktaki aramalar nedeniyle kitlenmiş durumda, ancak sizi temin ederiz ki uzmanlarımız bu yoğun ilgiye cevap verebilmek için ellerinden geleni yapıyorlar ve kısa süre içinde birisi sizinle ilgilenecek.

Beklediğiniz süre esnasında lütfen sıkça sorulan sorulardan derlenmiş bilgilendirme kaydının tadını çıkarın.

 

S: Peripenopoz tam olarak nedir?

C: Her ne kadar tüm dünyada kadınlar perimenopoz döneminden geçiyorlarsa da aslında tamamen doğal olan bu geçiş dönemini anlamaya yardım edebilecek kaynaklar en iyi haliyle bile tutarsızdır. Yine de bu sürecin batıl inançların veyahut edebikelamın arkasına saklanmasının hiçbir gereği yoktur. 

Açık bir dille perimenopoz bir kadının gizli zevk ve ıstıraplar mağarasının üzerine her ay yaşadığı adet dönemi ile çöken lanetten kurtulmak için çıktığı destansı bir yolculuk olarak nitelenebilir. Bu lanet, esasında, sinirli bir tanrının elmayı yedikleri, cadılık yaptıkları veya başka sudan sebepler yüzünden kadınlara verdiği bir cezadır. 

Perimenopozal yolculuğunun başlangıcına işaret eden pek çok mihenk taşı varsa da bir kadının en az yirmi yıl boyunca bir erkekle aynı işi yaptığı halde ondan daha az ücret almış YA DA elli galonluk bir fıçıyı doldurabilecek kadar sümük, tükürük, kusmuk, kan, irin, idrar ve dışkı (ishal ve diğer tüm türevleri dahil) ve bunların kombinasyonlarından oluşan ailesine ait tüm vücut sıvılarını temizlemiş olması, bunlardan en yaygın görülen iki tanesidir. 

Maceraya davet edildikten sonra, kadın yanına içi ibuprofenle dolu bir bel çantası alıp, ayaklarına da rahat bir çift ayakkabı çekerek,  yolun sonunda hem tampon için ödediği vergilerden hem de her ne kadar uzak bir ihtimal olsa da istenmeyen bir gebelikten kurtularak özgürleştiği berrak bir dağ deresinin kıyısına varana kadar, uykusuzluğun kuru çöllerinden geçmek üzere gizli mağarasının kapısı her daim taze çiğ damlaları ile ıslak, bereketli olduğu kadar da tehlikeli, doğurganlık vadisindeki evinden ayrılır.

 

S: Yani bu menopozun perimenopozdan sonra ortaya çıktığı anlamına mı geliyor?

C: Evet. On iki ay art arda adet görmeyen kadının menopoza girdiği söylenir. Bunu “menopoz” kelimesinin Latincedeki meno (adet) ve pause (artık hiçbir şeyi bir tarafınıza sallamamanın keyfi) kelimelerinin birleşiminden geldiğini göz önünde bulundurarak aklınızda tutabilirsiniz.

 

S: Peki menopozu tetikleyen şey nedir?

C: Perimenopoz yumurtalıklarınızın – yahut “pelvis bölgenizdeki tavukların” – her ay sektirmeden yumurtlamayı bırakmasıyla tetiklenir. Belki arada sırada, bazı aylar yumurtlayabilir, fakat diğer aylar boyunca bi sepet bile etmeyecek temiz havluları isteksizce katlarken, öylece kanepeye kurulup, kaliteli bir Malbec içer, mısır çerezi yer ve Better Call Saul izlerler.  

Yumurtalık tembelliğinin arttığı bu dönemde, yumurtalıklarınız Samuel Beckett’ın ya hiç gelmeyen ya da beyaz şortunuzu giymiş, ABD Yüce Mahkemesi (tabi ki şimdi hali değil, o eski daha meşru hali) huzurunda açılış savunmanızı yaparken hiç umulmadık anda geliveren adetinizi beklediğiniz sıradaki kaygınızı anlatan o ikonik oyununda tasvir edilen, şu iki ünlü Vladimir ve Estragon hormonunu üretmeyi de bırakır.  

 

S: Hafıza kaybı, perimenopozun bir belirtisi midir?

C: Evet.

 

S: Perimenopoz için ortalama yaş aralığı nedir? 

C: Perimenopozun ortalama yaş aralığı tam da google’da aşağıdaki maddeleri aratmaya başladığınız yaştır: 

-      Perimenopoz yaşı?

-      Bir ay geciken adet dönemi Menopoz başlangıcı mı?

-      Neden durduk yere öfkeleniyorum? 

Buna ek olarak, sıcak basmasının nasıl bir his olduğunu sormak için annenizi veya hayatınızdaki herhangi bir yaşlı kadını arıyorsanız perimenopozunuz başlamış olabilir. 


S: Sıcak basması nasıl bir duygudur? 

C: Sıcak basması, karnınızda yeni bir yıldız doğuyormuş da bu patlamadan yayılan tüm sıcaklık yüzünüzden fışkırıyormuş gibi hissettiren hafif rahatsız edici bir histir. Tabi hissedeceğiniz sıcaklık bu örnekten daha da fazladır.

 

S: Sıcak basmalarına ne sebep olur? 

C: Ateş basmaları, vücudunuzun dikkatle hazırladığı bir "sıcak/soğuk" oyununu oynayarak menopoza yaklaşma girişimleridir. Ne kadar çok ateş basması yaşarsanız, menopoza da o kadar yaklaşırsınız. Komik ama gerçek: Sonunda menopoza girmeden hemen önce, karanlıkta ışıldayacak kadar sıcak hissedebilirsiniz. Muhtemelen bunu gecenin bir yarısı terden ıslanmış çarşaflarınızı değiştirirken fark edebilirsiniz.

 

S: Sıcak basmasının yarattığı rahatsızlık hissini nasıl hafifletebilirim?

C:Eğer yerel şarküterinizden, gömme dondurucularına gizlice girmek, iç çamaşırlarınızı çıkarmak ve de tüm çubuklu dondurmalarını yemek yüzünden menedilmişseniz, ucuz bir yelpaze şık ve basit bir çözüm olabilir.

 

S: Hafıza kaybı, perimenopozun bir belirtisi midir?

C: Evet. 

 

S: Sıcak basmaların yanı sıra perimenopoz sırasında başka ne gibi hisler ortaya çıkabilir?

C:Beklenmeyene hazırlıklı olun. Ama aynı zamanda, uyku bozukluğu, gece terlemeleri, gündüz terlemeleri, eşofman altları, daha uzun adet dönemleri, mikro ölçekli adet dönemleri, bir yıl içinde tek defaya mahsus adet dönemi, ani kanama, kramplar, göğüs ağrısı, saç dökülmesi, çene kıllarının artması, cinsel dürtü kaybı, toplum içindeki değer kaybı, anlaşılmaz huysuzluk gibi beklenenleri de bekleyin.

  

S: Hepsi bu mu?

C: Hayır, ayrıca hapşırdığınızda başınıza gelen şey daha da kötüleşecek.

 

S: Hafıza kaybı perimenopoz belirtisi midir?

C: Evet.

 

S: Perimenopoz sırasında hâlâ hamile kalma şansım var mı? 

Evet. Bunlara yaş dönümü bebekleri denir ve bunlar ateşe hükmederler.

 

S: Perimenopoz semptomplarını nasıl hafifletebilirim?

C: Şikâyet etme arzunuzu bastırmak ve söyleyeceklerinizi yutmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri sıklıkla tavsiye edilir, ancak gerçekten yardımcı olduklarına dair çok az kanıt vardır. Hormon tedavisi bazı semptomları hafifletebilir, ancak tam olarak anlaşılmayan faktörlerin karmaşık etkileşimine bağlı olarak tahmini yaşam sürenizi önemli ölçüde kısaltabilir. Yani, yazı tura falan atın ya da artık bahtınıza ne çıkarsa.

 

S: Perimenopoz genellikle ne kadar sürer?

C: Buna cevap vermek oldukça zor çünkü tarihsel olarak doktorların perimenopoz dönemindeki bir kadına çok uzun süre dikkat göstermesi pek görülmüş bir şey değil. Aslında, araştırmacılar perimenopoz dönemindeki bir kadının evrimsel amacının ne olabileceğini henüz keşfetmiş değillerse de bazıları dünyadaki karşılığı ödenmeyen emeklerin büyük bir bölümünü karşılamak olabileceğini öne sürüyor.

 

S: Sonunda menopoza ulaşmanın herhangi bir faydası var mı?

C: Dalga mı geçiyorsunuz? Artık ne adet görmek var ne planlanmamış gebelik tehlikesi. Kimseyi iplemeyecek ve kıçınızdan vecizeler uydurmak ihtiyacı duymayacaksınız. Menopoz fevkaladenin fevkinde bir şey.


Çeviren: Ülkü Başaran

Editör: Nuray Önoğlu

Kaynak: https://www.mcsweeneys.net/articles/thank-you-for-calling-the-perimenopause-hotline-where-our-hold-times-are-completely-unpredictable

 

 

 

Hiç yorum yok: